Zakelijk
Consumenten
Zakelijk / Naar Consumenten
Consumenten / Naar Zakelijk
nl
Back to school: kom niet voor verrassingen te staan

Back to school: kom niet voor verrassingen te staan

Wie nog met zijn hoofd in de vakantiesfeer zit, wil er misschien liever nog niet aan denken maar voor je het weet begint het nieuwe studie-of schooljaar weer. Het begin van het nieuwe leerjaar kan best stressvol zijn. Nog afgezien van de leerstof waar je mee te maken krijgt komend jaar zijn er ook andere factoren die stress kunnen opleveren zoals het regelen van een kamer in je nieuwe studentenstad of het bij elkaar verzamelen van de boeken op je boekenlijst. De kans is groot dat er zaken zullen veranderen als je begint aan een nieuwe opleiding of naar een nieuwe school gaat. Voor je eigen gemoedsrust én om goed voorbereid van start te gaan is het verstandig om na te denken over alles wat je na de vakantie nodig zult hebben.

Wie begint met studeren zal niet verbaasd zijn over het feit dat hier aanzienlijke kosten aan verbonden zijn. Buiten het verwachtte collegegeld krijgen (uitwonende) studenten te maken met nog veel meer kosten als een zorgverzekering, huur en boodschappen. Het NIBUD heeft uitgerekend dat een uitwonende student momenteel gemiddeld €1.031 per maand uitgeeft aan levensonderhoud. Maar de aanschaf van veel benodigdheden valt niet binnen dit bedrag.

Kosten elektronica en vervoer

Denk buiten de vaste lasten als schoolgeld en huur voor een studentenkamer ook aan alle elektronica die je nodig zult hebben tijdens je studie of opleiding. Sommige opleidingen stellen hoge eisen aan de laptops die hun studenten gebruiken waardoor je onverwachts een kostbare aanschaf zult moeten doen.

Ook het regelen van geschikt vervoer kan een grotere kostenpost zijn dan je in eerste instantie verwachtte. Hoe zit het bijvoorbeeld met openbaar vervoer van je huis naar school? Mogelijk is het makkelijker om op de fiets te komen of, als je school ver weg is, een betrouwbare e-bike of scooter aan te schaffen. En vergeet natuurlijk geen goede sloten en eventueel verzekeringen.

Uit huis wonen is meer dan vaste lasten

Uit huis wonen is meer dan vaste lasten

Wie als startende student bij de gelukkigen hoort die een kamer hebben weten te bemachtigen in de studentenstad komt er al snel achter dat er flink wat kosten gemaakt dienen te worden voordat je goed en wel gesetteld bent. Meubels, een bed, een fijn matras en alle benodigdheden voor in de (gezamenlijke) keuken zijn uitgaven waar je als uitwonende student vaak rekening mee moet houden. En denk bijvoorbeeld ook aan een ergonomisch bureau met bureaustoel en een noise cancelling headphone om je af te kunnen sluiten van luidruchtige huisgenoten. Als je geluk hebt kun je een en ander overnemen van de vorige bewoner of heb je een gouden vondst bij de kringloop. Toch zul je er niet omheen kunnen dat je bepaalde uitgaven zal hebben.

En ook als je niet uit huis gaat kun je als student of scholier vaak wel wat extra aankopen verwachten aan het begin van het schooljaar. Een goede werkplek is, zeker nu onderwijs op afstand steeds vaker plaatsvindt, essentieel. Onderschat hierbij het belang van een goed ingerichte studeerkamer of studeerplek op de slaapkamer dus niet. En met meerdere studerende of schoolgaande kinderen in 1 huis is het niet hebben van meerdere computers bijna ondenkbaar.

Denk goed na over de financiering

Hoe kun je je voorbereiden op grote uitgaven aan het begin van het schooljaar? Van tevoren sparen kan natuurlijk maar is niet voor iedereen een optie. En soms komen dit soort uitgaven ook onverwachts. Bijvoorbeeld als je (helaas) uitgeloot wordt bij je voorkeursopleiding en je voor een alternatieve studierichting toch uit huis moet en je daardoor ineens voor hogere kosten komt te staan. Of omdat je huidige opleiding niet bevalt en je onverwachts een andere opleiding moet kiezen met een aanschaf van nieuwe boeken of een geschikte laptop als gevolg.

Lenen bij DUO is vaak een optie maar wel een valkuil voor veel studenten, zo blijkt ook uit het jaarlijkse studentenonderzoek waarin 49% van de studenten aangeeft hun eenmaal afgesloten lening nooit naar beneden te hebben bijgesteld. De lening die je aan het begin van je opleiding afsluit om die opstartkosten te kunnen opvangen kan ten tijden van je diploma-uitreiking flink zijn opgelopen. Bovendien is dit voor (ouders van) middelbare scholieren natuurlijk helemaal geen mogelijkheid.

Een betere optie is wellicht om onoverkomelijke uitgaven te spreiden over meerdere termijnen zoals bij in3, waar je in 3 termijnen kan betalen. Op deze manier word je niet direct bij de start van je opleiding geconfronteerd met hoge rekeningen en houd je toch grip op je uitgaven. Zo kun je verantwoord alle benodigdheden aanschaffen voor het begin van het studie-of schooljaar zonder dat je de rekening op een later moment gepresenteerd krijgt. Bovendien betaal je bij in3 geen rente en is er geen ongewenste BKR-registratie. Door de in3 kredietcheck vooraf, weet je ook zeker dat de uitgave verantwoord is voor jouw situatie.

Alles voor een geslaagde studie, van matras tot nieuwe fiets en studieboeken betaal je in3 keer met 0% rente en zónder BKR. Zo begin je het schooljaar met minder stress en kan jij je focussen op een geslaagd schooljaar.

Veelgestelde vragen

  • Hoe werkt gespreid betalen met in3?
  • Wanneer je in het betaaloverzicht van de webwinkel in3 kiest doen wij een supersnelle gegevenscontrole. Je weet binnen een seconde of je wel of niet geaccepteerd wordt voor het gekozen bedrag. In het geval van een goedkeuring krijg je het iDeal betaalscherm te zien waar je de eerste termijn direct kan betalen. Na succesvolle betaling van de eerste termijn wordt het product volgens afspraak met de webwinkel verstuurd naar jouw leveradres. 

    Termijn twee en drie volgen na 30 en 60 dagen. We sturen twee herinneringen per termijn via SMS en e-mail. Bij uitblijven van betaling sturen we ook nog één brief per post.

  • Wat doe ik als ik afgekeurd word?
  • Wanneer je een foutmelding te zien krijgt kun je hebt beste direct telefonisch of per whatsapp contact opnemen met onze klantenservice via 088 399 3333. In sommige gevallen kunnen we je nog handmatig goedkeuren! Mocht dat niet het geval zijn dan kunnen we je altijd meer inzicht geven in de afkeuring. 

  • Zitten er risico's aan het gebruik van in3?
  • Nee, geen kleine lettertjes of addertjes onder het gras. Je betaalt de volledige factuur binnen 60 dagen in drie gelijke, kosteloze termijnen zonder BKR registratie.